Corpul uman este construit in mare parte din apa si proteine, proteinele reprezentand o parte din masa constituenta a muschilor si organelor. Aceste proteine sunt obtinute in urma consumului de alimente ce sunt transformate de catre organism in aminoacizi, iar apoi recreate din acesti aminoacizi in proteine specifice. Fara aminoacizi, proteinele, vitaminele si toti nutrientii consumati nu ar putea fi activati.
In principal, organismul produce acesti aminoacizi in regim propriu, fara a avea nevoie de ajutor. Ficatul este responsabil de productia de aminoacizi ce acopera aproximativ 80% din nevoia organismului. Restul de 20% trebuie sa fie obtinuti din dieta. Aminoacizii care nu pot fi sintetizati de ficat sunt denumiti aminoacizi esentiali si se gasesc in alimente sau in suplimente. Acestia sunt valina, triptofan, fenilalanina, metionina, lizina, leucina, histidina, metionina, treonina.
Suplimentele cu aminoacizi pentru atleti
In principal, atletii si sportivii profesionisti sau persoanele interesate de fitness si culturism beneficieaza cel mai mult de pe urma consumului de suplimente cu aminoacizi. Motivul este ca acestia previn defalcarea masei musculare in urma activitatii fizice intense. Avantajul principal al acestor suplimente este faptul ca sunt cea mai naturala si mai sigura metoda de promovare a cresterii masei musculare. In acelasi timp, studiile sugereaza ca acestea ar promova hormonul responsabil cu cresterea masei musculare.
Rezultate obtinute in mod natural prin folosirea de suplimente cu aminoacizi au fost observate la atletii profesionisti, care in paralel cu un antrenament intens au luat doze maxime permise de aminoacizi sub forma de capsule, usor absorbabile de catre organism. S-a observat astfel o crestere a masei musculare si o mai buna anduranta, iar recuperarea dupa antrenamentele intense a fost notata drept mult mai rapida la subiectii de test care au consumat astfel de suplimente.
Modul in care acest proces functioneaza este legat de productia de leucina si valina in ficat. Acestea sunt redirectionate pentru a fi folosite in procesul de sintetizare a proteinelor pentru masa musculara, iar din acest motiv, pentru a avea efect, suplimentele trebuie consumate chiar inainte de antrenament si niciodata pe stomacul gol.
Datorita faptului ca aminoacizii apar in mod natural in organism, consumul lor sub forma de suplimente nu are efecte secundare demonstrate in situatiile in care sunt respectate dozele maxime recomandate. Trebuie totusi notat faptul ca supradoza de acid aspartic, acid glutamic, homocisteina, triptofan sau serina are un efect toxic asupra organismului.
Surse naturale de aminoacizi din dieta
Pe langa suplimente, o dieta echilibrata asigura aportul de aminoacizi esentiali ce au un rol important in buna functionare a organismului.
Ouale - sursa excelenta de proteine, acestea contin un mare numar de aminoacizi esentiali, dar si colina, aceasta protejand ficatul.
Carnea de vita - una dintre cele mai bune surse de proteine animale, carnea de vita contine toti aminoacizii esentiali si creatina, care promoveaza dezvoltarea masei musculare.
Somonul - contine atat aminoacizi esentiali, cat si acizi grasi esentiali precum Omega 3 sau 6, fiind excelent pentru conditia fizica si o buna dezvoltare a creierului.
Soia - planta de soia este recunoscuta drept superaliment, fiind un excelent inlocuitor pentru proteina animala la persoanele care aleg un stil de viata vegetarian sau vegan. Aceasta contine atat aminoacizi esentiali cat si grasimi monosaturate.