Antioxidanti
Antioxidantii sunt vitamine sau minerale ce se gasesc in mod natural in alimente sau in variante concentrate de suplimente alimentare disponibile in magazinele naturiste. Importanta acestora a inceput sa fie adusa in atentia publicului in mod special in ultimele decenii impreuna cu descoperirile legate de impactul devastator al radicalilor liberi in organism. Ceea ce este cu adevarat impresionant la acesti antioxidanti este capacitatea lor nu doar de a proteja, ci si de a repara deteriorarea celulelor cauzata de radicalii liberi.
Ce sunt antioxidantii?
Asa cum sugereaza si numele, un antioxidant este o substanta capabila sa contracareze procesul de oxidare al tesutului viu. Antioxidantii sunt nutrienti (vitamine sau minerale) sau enzime, proteine gasite in mod natural in corpul uman si au un efect demonstrat in preventia si tratarea unor boli cornice grave precum cancerul, bolile de inima, atacurile cerebrale, Alzheimerul, cataracta sau artrita.
Modul in care acestia functioneaza este acela de combatere a stresului oxidativ rezultat din productia de radicali liberi, molecule daunatoare organismului uman. Motivul pentru care acesti radicali liberi sunt atat de periculosi este faptul ca includ unul sau mai multi electroni fara pereche, astfel incat cauta celule de la care sa imprumute, inclusiv material genetic sau proteine.
Pana in momentul actual nu s-a descoperit nici o modalitate de a evita aparitia acestor radicali liberi pentru ca o mare parte din acestia isi au originea in interiorul organismului. Cealalta mare parte a radicalilor liberi responsabili pentru oxidarea tesuturilor este determinata de factori de mediu la fel de greu de evitat precum poluarea sau lumina solara sau de factori ce tin de stilul de vita precum fumatul, consumul de alcool si efortul fizic sustinut.
Chiar daca acesti radicali liberi nu pot fi opriti din a afecta organismul, efectul negativ al acestora poate fi controlat prin consumul de antioxidanti.
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si previn formarea acestora, cu metiunea ca actiunea acestora este pe termen extrem de scurt astfel incat organismul are nevoie permanenta de surse de antioxidanti pentru a se proteja de efectul cumulat al radicalilor liberi.
Antioxidantii in suplimentele alimentare
Suplimentele alimentare sunt cel mai eficient mod de a obtine antioxidantii necesari pentru neutralizarea radicalilor liberi rezultati din expunerea la mediul poluant si din activitatile de zi cu zi. Pentru ca suplimentele contin substante concentrate si sunt mult mai usor de asimilat decat alimentele care contin antioxidanti, efectul acestora este mult mai usor masurabil.
Ingredientele cu continut mare de antioxidanti ce trebuie sa se afle in continutul suplimentelor anitoxidante sunt: extractul de ceai verde, cafeina, beta carotina si vitaminele C si E.
Beneficiile antioxidantilor
Antioxidantii aduc numeroase beneficii starii generale de sanatate indiferent de varsta, sex sau rasa. Consumul de produse naturale bogate in antioxidanti, sub forma de capsule sau ceaiuri, incetineste oxidarea celulara si poate chiar intarzia imbatranirea. Studii aprofundate au demonstrat ca populatii precum japonezii care consuma foarte mult ceai verde, bogat in antioxidanti, au o speranta de viata mult peste cea medie din zonele in care produsele bogate in antioxidanti nu sunt la fel de populare.
Antioxidantii actioneaza benefic asupra organismului astfel:
- imbunatatesc si intaresc imunitatea organismului, protejand impotriva bolilor.
- intarzie oxidarea/imbatranirea celulelor pe termen lung, mentinand sub control efectul cumulat al radicalilor liberi.
- previn si trateaza simptomele unor boli cronice precum artrita, cancerul sau arteroscleroza.