Colagenul este proteina care se gaseste in cea mai mare concentratie in corpul uman. Aceasta proteina este responsabila de mentinerea legaturii celulelor din intregul organism oferind sprijin structural, rezistenta si elasticitate (in combinatie cu elastina): se gaseste in piele, ligamente, cartilaje, tendoane, muschi, tesut osos, vase de sange, discuri intervertebrale, tractul gastro-intestinal, si chiar si la nivelul corneei ochiului.
Colagenul este intalnit in matricea extracelulara - o retea complexa de macromolecule care determină proprietătile fizice ale tesuturilor organismului.
In stratul de mijloc al pielii - derma- colagenul ajuta la formarea unei retele de fibre, pe care noile celule se pot dezvolta. Colagenul este necesar si in inlocuirea si refacerea celulelor moarte ale pielii. Unii colageni functioneaza ca un strat de acoperire de protectie pentru organele delicate din corp, cum ar fi rinichii. Cuvantul "
colagen" este derivat din greacă "Kolla", care inseamna lipici.
Proteinele reprezinta aproximativ 20% din masa corpului, iar colagenul reprezinta aproximativ 30% pondere din totalul proteinelor din corpul nostru.
Există cel putin 16 tipuri de colagen, dar 80-90% din colagen din organism este format din tipurile I, II si III.
Principalele cinci tipuri de colagen care se gasesc in organismul omului sunt:
Colagenul de tip I confera fibrelor din tesuturi o rezistenta mai mare decat otelul.
Colagenul este produs de organism, dar productia de colagen natural scade odata cu varsta, reducand integritatea structurala a pielii si care duce la lasarea pielii, formarea liniilor si a ridurilor si slabirea cartilajului in articulatii.
Colagenul este secretat de o varietate de celule diferite, dar in primul rand de celule ale tesutului conjunctiv. Cand suntem tineri, organismul produce colagen in mod constant, dar sinteza de colagen incepe să scada in jurul varstei de 40 de ani, cu o reducere dramatica a sintezei la femei dupa menopauza. Pană la varsta de 60 de ani studiile au observat o scadere considerabila a productiei de colagen, estimandu-se ca dupa aceasta varsta cantitatea de colagen din corpul nostru scazand la mai putin de jumatate.
Colagenul, la fel ca toate proteinele, este alcatuit din aminoacizi. Dintre acesti aminoacizi, noua sunt considerati esentiali, nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie sa fie obtinuti prin aport extern, din alimentatie. Nutrientii care pot sprijini formarea de colagen in organism includ:
Scaderea productiei de colagen este influientata semnificativ si de diversi factori legati de stilul nostru de viata si de mediu: lumina ultravioleta – lumina soarelui, fumatul, consumul excesiv de zahar - produse zaharoase, dar si de prezenta unor boli auto-imune.
Este evident ca prin adoptarea unor masuri de corectare a stilului de viata si de alimentatie, poate fi sustinut procesul de sinteza a colagenului de catre organism, de reducere a efectelor imbatranirii, pastrand pielea, oasele, muschii si articulatiile sanatoase pentru mai mult timp.
Ar trebui scos in evidenta faptul ca alimentatia stramosilor nostri era mult mai bogata in gelatina.
Gelatina a fost unul dintre primele alimente folosite ca tratament medical in China antica.
Da, gelatina este sursa principala pentru formarea colagenului. In schimb, alimentatia omului modern este foarte saraca in gelatina. Sunt preparate pe care le consumam foarte rar, dar inca ne mai sunt cunoscute, cum ar fi: piftia sau supele de oase, de pui sau vita, care sunt foarte bogate in gelatina, obtinute din piele, oase, tendoane si cartilajele animalelor, parti care sunt de obicei aruncate.
Astfel, putem spune ca gelatina, ca principala sursa de colagen, poate fi considerata un superaliment, recomandarea multor specialisti fiind ca nu trebuie sa lipseasca din alimentatiaa oricarei persoane cu varsta de peste 40 de ani.
Prin procesarea gelatinei se obtine colagen hidrolizat, cunoscut si ca hidrolizat de colagen.
Sub formă hidrolizata, colagenul este procesat din gelatina de origine animala (bovine, ovine, porcine, pasari si chiar si peste) avand in componenta proteinele in fragmente mai mici. Ambele au in componenta aceeasi aminoacizi, dar proprietati chimice diferite.
Avantajul pentru colagen hidrolizat este ca aminoacizii pot fi mai usor absorbiti in sistemul digestiv, astfel ca au fost create o larga gama de produse, cu aplicare externa – produse cosmetice cu colagen,sau suplimente alimentare pe baza de hidrolizat de colagen care prin administrare au rolul de a stimula productia colagenului de catre organism. Suplimentele alimentare pe baza de colagen hidrolizat pot fi sub mai multe forme:
Productia de colagen poate fi stimulata si prin utilizarea terapiei cu laser in conditii specifice.
Beneficiile administrarii produselor care care stimuleaza productia de colagen in organism:
Mai multe tipuri de studii, au dovedit ca suplimentarea dietei cu hidrolizat de colagen, colagen lichid sau colagen capsule, imbunatateste densitatea oaselor. Colagenul stimuleaza osteoblastelor, care sunt celulele responsabile pentru formarea oaselor.
Acum intelegem de ce omul modern are nevoie de suplimentarea alimentatiei cu acest nutrient atat de important functionarii organismului.
Din multitudinea de produse naturiste care contribuie la sustinerea nivelului necesar de collagen din corp, va propunem cateva recomandari:
Colagen de baut – colagen lichid – poate una din cele mai cautate forme de suplimente care contin colagen hidrolizat, cu absorbtie intr-un interval de aproximativ 12 ore de la administrare:
Suplimentul de la My Elements are in continut colagen hidrolizat PEPTAN sub forma de peptide, care sunt deja descompuse pana la o dimensiune potrivita in vederea absorbtiei de catre organism, cat si pentru o utilizare mai buna si mai eficienta. Beautin Collagen este p rezentat in doua variante de arome naturale delicioase: Cu aroma de mango si pepene galben / Cu aroma de capsuni si vanilie
O doza de admnistrare zilnica, 30ml de colagen lichid, asigura un aport de: 10 gr de colagen hidrolizat, 50 mg acid hialuronic , vitaminele: A,C, B2, B3, biotina si Zinc
Avem acest aport de colagen la un pret de aproximativ 8 lei* pentru doza zilnica.
este un produs de cea mai buna calitate, ce contine colagen hidrolizat de tip II, imbogatit cu vitaminele B1, B2, B5, B6 si magneziu.
Produsul este prezentat in doua variante de arome: cu lamaie/ cu capsuni
Doza de administrare zilnica recomandata de producator este de 25 ml care asigura: colagen hidrolizat 10 gr, magneziu 31 mg, vitaminele B5, B2, B6, B1.
De la acest produs obtineti un aport de 10 gr de colagen la pret de aproximativ 10 lei/doza zilnica*
Colagen capsule – contin colagen hidrolizat intr-o forma mai usor de administrat
* Estimarea pretului pentru fiecare produs este facuta la oferta de preturi si oferte speciale valabile la data publicarii acestui material 08.09.2016
Nici o postare găsită