Dieta si nutritie
O alimentatie sanatoasa ar trebui sa ne mentina starea de sanatate pe termen lung, sa fim activi, cu o stare de energie crescuta, sa putem munci, sa avem o putere de concentrare buna si o memorie buna, sa avem toate simturile in buna stare de functionare. Putem consuma dulciuri, energizante sau cafea ca sa putem fi activi, dar pe termen scurt, iar asta nu inseamna in niciun fel o nutritie sanatoasa.
Pentru foarte multi oameni dieta inseamna alimentatia ce are ca scop slabirea, aspectul exterior, dorinta de a „arata bine”, de a obtine silueta „de vis” intr-un termen scurt. O nutritie sanatoasa inseamna un mod de viata, o educatie a alimentatiei pe care am primit-o sau ne-am cultivat-o si o pastram toata viata, inseamna un echilibru pentru alimentele pe care le mancam, pentru modul in care sunt preparate si consumate, un echilibru intre alimentatie si organizarea modului de viata.
Alimentele pe care le consumam trebuie sa fie cat mai naturale, cat mai putin procesate, selectia lor sa reprezinte o varietate din care organismul sa poata primi toti nutrientii necesari de care are nevoie. Astfel, trebuie sa consideram intr-un echilibru o selectie dintre: carne, peste, fructe de mare, lactate, oua, legume, ciuperci, nuci, seminte, condimente si fructe. Si sa eliminam cu multa indulgenta alimentatia nesanatoasa care ne este „servita” cu multa „agresivitate” comerciala: sucuri, produse zaharoase si de panificatie, salamurile, tot ce este procesat si contine o abundenta de zaharuri, grasimi, faina alba de grau, potentiatori de gust si de culoare.
De asemenea, o alimentatie sanatoasa e completata si de modul in care sunt combinate alimentele, deoarece unele combinatii pot sa favorizeze asimilarea nutrientilor in mod corespunzator, iar alte combinatii pot sa ne afecteze organismul chiar daca alimentele sunt corespunzatoare.
Important este si modul in care preparam alimentele astfel incat sa pastram maximul de substante nutritive in hrana pregatita pentru masa. Un mod de preparare necorespunzator, cum ar fi prajirea sau frigerea, poate schimba un aliment sanatos in unul nociv pentru organism.