19/01/2018
de catre Cristian Butaru

Helicobacter Pylori este a doua cea mai intalnita infectie bacteriana din lume, dupa caria dentara, care afecteaza 50% din populatia lumii. Ea este reponsabila de o mare parte a bolilor stomacale deoarece poate persista in mediul acid si dur al acestei zone.

In general, Helicobacter Pylori este responsabila de provocarea unei inflamatii cronice a stomacului numita gastrita cronica. Aceasta afectiune are o evolutie lenta si poate rezista toata viata in cazul in care nu este tratata. Lucru care poate duce la ulcer sau chiar cancer.

Multe studii au demonstrat ca la nivelul duodenului, bacteria este responsabila de 9 cazuri de ulcer din 10, iar la nivelul stomacului, de 7 cazuri din 10.

Helicobacter Pylori este atat de periculoasa incat uneori medicamentele administrate pentru a o elimina fac mai mult rau decat bine.

Primavara si toamna incep sa apara si manifestarile ulcerului duodenal, uneori si manifestarile gastritelor. Pentru a preveni aparitia lor este bine sa stim cateva lucruri importante.

ULCERUL DUODENAL

in aparitia lui pot fi implicati factori genetici, infectiosi (cum ar fi infectia cu Helicobacter pylori, intalnit si in etiologia gastritelor) factori de mediu, alimentari, medicamentosi, neuropsihici.

Dintre factorii ce tin de stilul de viata si pot fi controlati trebuie sa fim atenti la: fumat, alcool, cafea, conserve, afumaturi, condimente, prajeli.

Aparitia bolii este determinata de perturbarea echilibrului dintre factorii agresivi reprezentati de secretia clorhidropeptica, infectia cu Helicobacter pylori si acizii biliari - pe de o parte - si mecanismele de aparare reprezentate de mucus, secretia de bicarbonat, rezistenta celulelor epiteliale si integritatea vascularizatiei epiteliale - pe de alta parte.

Manifestarile clinice caracteristice ulcerului duodenal sunt:

  • periodicitatea (apare primavara si toamna)
  • durerile epigastrice sub forma de foame dureroasa, arsura, roadere, durere colicativa, calmate de ingestia de alimente, dar care reapar tardiv la 2-3 ore dupa masa, putand apare si noaptea. Sunt situate in treimea inferioara epigastrica.
  • greturi, varsaturi cu continut acid care pot calma durerea
  • balonari, eructatii, cresterea sau scaderea apetitului.

Investigatiile paraclinice care sustin diagnosticul de ulcer duodenal sunt: radioscopia gastro-duodenala ce evidentiaza nisa; examenul radioscopic care pune in evidenta aceeasi nisa; analiza pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori.

Regimul igienic si dietetic ocupa un loc important in tratamentul ulcerului. Se recomanda abandonarea fumatului, a consumului de alcool, evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene. Sa se consume lapte, supe mucilaginoase, creme de lapte, oua moi, paine alba, piureuri de legume, carne fiarta, branza de vaci, supe de zarzavat.

Se evita: ceapa, usturoiul, hreanul, mustarul, piperul, dulciurile, sosurile, rantasurile, conservele, afumaturile, iaurtul, chefirul, bran¬zeturile fermentate, maioneza, carnea de porc.

GASTRITA

Reprezinta inflamatia mucoasei gastrice determinata de Helicobacter pylori, microbi, virusuri, fungi, consumul de alcool, refluxul biliar, antiinflamatoare nesteroidiene, cito¬statice, iradiere.

Manifestarile clinice intalnite sunt:

  • jena epigastrica, dureri, balonare postprandiala
  • tulburari de apetit, greturi, varsaturi.

Investigatiile paraclinice necesare diagnosticarii sunt: examenul endoscopic cu evidentierea modificarilor de la nivelul mucoasei; analiza pentru prezenta infectiei cu Helicobacter pylori; determinarea aciditatii gastrice;biopsia gastrica.

Regimul igienic si dietetic joaca un rol important. Se vor evita fumatul, alcoolul, alimentele iritante, antiinflamatoarele si se va respecta ritmicitatea meselor.

in continuare vom prezenta remediile fitoterapeutice pentru Helicobacter pylori - tratament naturist cu produse Hofigal recomandate in trei combinatii de suplimente Hofigal :

  • Prima varianta de tratament naturist cu produse Hofigal:

Redigest – Hofigal - pentru actiunea antiinflamatorie si antiseptica de la nivelul tubului digestiv, reglarea motilitatii tubului digestiv si a colecistului, efect litolitic. Doza recomandata 2cpx3/zi inaintea meselor principale, in cure de 3 saptamani, cu pauze de 3-5-10 zile.


Reglacid – Hofigal - pentru actiunea antiinflamatorie si antiseptica digestiva, pentru reglarea aciditatii gastrice, protectia mucoasei gastro-intestinale. Doza recomandata: 1cpx3/zi, cu 15 minute inainte de mesele principale.

Se-spirulin – Hofigal - pentru actiunea de stimulare a hematopoezei si pentru rolul benefic in troficitatea mucoasei gastrice. Doza recomandata: 2cpx3/zi, inainte de masa.

Ulei de catina – Hofigal - pentru actiunea de protectie si regenerare a mucoasei gastrice impotriva efectelor ulcerogene a antiinflamatoarelor nesteroidiene.


  • A doua varianta de tratament naturist cu produse Hofigal:

MagAnghinar – Hofigal - pentru actiunea coleretic-colagoga. Doza recomandata: 2cpx3/zi, cu 10-15 minute inainte de masa.

Hofimun forte – Hofigal - pentru actiunea sa adjuvanta in regimul alimentar din tratamentul ulcerelor gastro-duodenale. Doza recomandata: 1cpx3/zi.

Redigest – Hofigal - - pentru actiunea antiinflamatorie si antiseptica de la nivelul tubului digestiv, reglarea motilitatii tubului digestiv si a colecistului, efect litolitic. Doza recomandata 2cpx3/zi inaintea meselor principale, in cure de 3 saptamani, cu pauze de 3-5-10 zile.

Lemn dulce – Hofigal - ca adjuvant in regimul alimentar din ulcerul gastro-duodenal. Doza recomandata: 2cpx3/zi, cu 15 minute inainte de masa.


Se-spirulin - pentru rolul benefic in troficitatea mucoasei digestive si duodenale. Doza recomandata: 2cpx3/zi, inainte de masa.

Ulei de salvie – Hofigal - pentru reglarea functiei digestive. Doza recomandata: 2cpx3/zi.

  • A treia varianta de tratament naturist cu produse Hofigal:

Redigest – Hofigal - pentru actiunea antiinflamatorie si antiseptica din ulcerul duodenal. Doza recomandata: 1cpx3/zi, inainte de masa.

Se-spirulin - pentru cresterea imunitatii si rolul benefic in ulcer si infectiile urinare. Doza recomandata: 1cpx3/zi, inainte de mese.

Lemn dulce – Hofigal pentru rolul sau in ulcer si cresterea imunitatii. Doza recomandata: 2cpx3/zi, inainte de masa.

Toate aceste remedii sunt in completarea tratamentului medicamentos stabilit de medicul specialist pentru afectiunile diagnosticate.

O data fixata in stomac, Helicobater Pylori continua sa se raspandeasca pe toata durata vietii, uneori fara sa fie observata si fara sa determine consecinte negative asupra sanatatii persoanei infectate.

Cum se transmite Helicobater Pylori

Infectia se raspandeste foarte usor prin interactiunea interumana:

  • folosirea in comun a toaletei, hainelor sau cuverturilor
  • respiratia
  • sarutul
  • absenta igienei

Problema este ca, dupa ce se fixeaza in stomac, ea se raspandeste pe toata durata vietii si poate sa nu determine probleme de sanatate. Ea poate sa treca neobservata o perioada foarte lunga de timp.

Ce raspandire are Helicobacter Pylori

S-a demonstrat ca aceasta bacterie este responsabila de dezvoltarea cancerului gastric in proportie de 60-90%. Inca din 1994 ea a fost clasata drept un agent cancerigen de gradul 1 de catre Agentia Internationala de Cercetarea Cancerului.

Din fericire, studiile arata ca o mica parte (1-3%) din totalitatea persoanelor infectate vor dezvola cancer mai tarziu in viata. Este nevoie de o suma de mai multi factori (fumatul, predispozitia genetica, saramurile consumate in cantitati exagerate, consumul mare de sare, de peste afumat, de carne rosie si expunerea la nitrati si nitriti) si ani pentru ca boala sa ajunga la acest stadiu.

Ce mai poate provoca Helicobacter Pylori

Ultimele cercetari despre aceasta au aratat ca ea traieste si in cavitatile bucale ale personelor infectate. Helicobacter Pylori se asociaza cu bacteriile aflate deja in gura, cauzand respiratia urat mirositoare.

S-a mai descoperit ca bacteria rezista in mucoasa stomacului cu ajutorul unei proteine numite ureaza. Un grup de cercetatori japonezi a creat un iaurt ce contine anticorpi pentru aceasta proteina.

Ce simptome are o persoana infectata cu Helicobacter Pylori

  • 30%-35% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice, in timp ce 50% dintre ele, mai ales adulti, prezinta simptome dispeptice: dureri abdominale repetitive in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi, eructatii (emisie pe gura a gazelor continute in stomac), balonare, scadere in greutate, inapetenta (pierderea poftei de mancare).
  • La 15% apare ulcerul gastric sau duodenal (duodenul este prima portiune a intestinului subtire, situat in continuarea stomacului), manifestat prin simptomele caracteristice sau uneori prin aparitia complicatiilor (hemoragie sau perforatie). Simptomul principal in ulcer este durerea.

Durerea sau arsura este situata in partea central-superioara a abdomenului (se poate localiza oriunde din capul pieptului pana la ombilic), poate dura minute sau ore, apare la cateva ore dupa masa sau noaptea in ulcerul duodenal, si mai repede, dupa una-doua ore in ulcerul gastric (cand mancarea este inca in stomac).

Durerea cedeaza temporar dupa mancare sau administrarea de medicamente antiacide, poate aparea si disparea capricios, pentru cateva zile sau saptamani. Durerea este insotita de varsaturi, balonare, scadere in greutate. Varsaturile cu sange sau aparitia unui scaun de culoare neagra denota existenta unei complicatii hemoragice.

Cancerul gastric se manifesta prin: durere abdominala intensa si persistenta, care nu cedeaza la antiacide, senzatie de satietate rapida (dupa ingerarea unor cantitati mici de alimente), balonare, varsaturi, scadere in greutate, oboseala marcata.

Alimente care trebuie evitate daca ai Helicobacter Pylori

  • Alcoolul – consumul sau nu are in niciun caz efectul de "sterilizare"a cavitatii stomacului scontat de unii, ci, dimpotriva, nu face decat sa agraveze simptomele infectiei cu aceasta bacterie. Studiile arata ca personale cu Helicobacter Pylori care consuma alcool sunt de pana la 6 ori mai predispuse catre gastrita si ulcer. O proportie apropiata s-a observat si in cazul fumatului, care este ferm contraindicat in cazul acestei afectiuni.
  • Cafeaua – consumul acestui excitant de catre bolnavii cu Helicobacter duce la agravarea unor tulburari cum ar fi refluxul gastric, arsurile stomacale, tulburarile de digestie, in genereal.
  • Suplimentele cu calciu si magneziu – studii recente arata ca un consum frecvent al acestora, asociat cu infectia Helicobacter Pylori, duce, adesea, la aparitia unor complicatii nedorite, cum ar fi indigestia, digestia dificila si chiar cancerul gastric.

Prezenta de Helicobacter Pylori multiplica cu 30 riscul de cancer de stomac si se pare ca acest tip de cancer nu se poate dezvolta in absenta acestei bacterii.

Infectia cu Helicobacterul pylori reprezinta o problema de sanatate publica. In tarile occidentale, 20% din populatia de 40 de ani si 50% din cei peste 60 de ani sunt infectati cu Helicobacter Pylori. In Romania, prevalenta infectiei este mult mai mare, aproximativ 80% fiind infectati la varsta de 20 de ani.

In prezent, este unanim recunoscut ca Helicobacter Pylori ajuta la aparitia gastritei, a bolii ulceroase si a cancerului gastric. Infectia cu Helicobacter pylori este prezenta la 90% dintre bolnavii cu ulcer duodenal si 75% dintre cei cu ulcer gastric.

Riscul relativ de boala la pacientii Helicobacter Pylori pozitivi creste de patru ori pentru ulcerul duodenal si de aproximativ trei ori pentru ulcerul gastric. Insa, doar o mica parte dintre bolnavii infectati cu aceasta bacterie vor dezvolta ulcer gastric.

Helicobacter este plasata pe locul 2 in cazul celor mai raspandite infectii din lume

Helicobacterul pylori este responsabila de ulcer:

- in 7 din 10 cazuri la nivelul stomacului.

- in 9 din 10 cazuri la nivelul duodenului.

In Franta, aceasta bacterie omoara anual un numar egal de oameni precum accidentele rutiere.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua