Spirulina este o alga de apa dulce de dimensiuni microscopice compusa din celule subtiri, dispuse in forma de spirala. Denumita stiintific, Arthrospira Platensis, aceasta este una dintre cele mai vechi surse de hrana de pe Terra, cunoscuta inca din antichitate si consumata de azteci si maiasi pe post de superaliment. Spirulina a fost readusa in atentia comunitatii interesate de medicina alternativa, dar este si o modalitate bio de a rezolva problema lipsei de hrana in anumite zone ale globului. Avantajul principal al spirulinei sunt proprietatile nutritive ale acesteia si faptul ca este usor si ieftin de cultivat, putand fi mentinuta proaspata pana la 5 ani.
Suplimentele cu spirulina au inceput sa apara din ce in ce mai des pe rafturile magazinelor naturiste, expertii in domeniu considerand ca aceasta ar trebui sa fie nelipsita dintr-o dieta echilibrata, continand mai multa beta-carotina decat orice alt aliment. In realitate, aceste suplimente pe baza de spirulina pot fi considerate alimente ”raw” deoarece acestea nu contin extracte de substante sau substante sintetizate, ci doar alga cunoscuta drept spirulina in forma sa deshidratata. Spirulina se gaseste sub forma de capsule in urmatoarele forme: spirulina MAX, spirulina plus sau bio.
Beneficii asupra sanatatii ale spirulinei
Beneficiile aduse sanatatii in urma consumului acestei alge sunt atat de extraordinare incat spirulina isi merita pe deplin locul in topul superalimentelor.
Lupta impotriva cancerului si a tumorilor - continutul bogat de beta-carotina din spirulina face din acest superaliment una dintre principalele metode de prevenire si combatere a cancerului. Beta-carotina determina modul in care celulele comunica, astfel ca aceasta poate ajuta organismul sa opreasca diviziunea necontrolata a celulelor canceroase. Consumul de spirulina ajuta si la reducerea dimensiunii tumorilor deja existente.
Scaderea colesterolului - tot beta-carotina este responsabila si cu scaderea colesterolului din sange, reducand astfel riscul aparitiei bolilor de inima, infarcturi si atacuri cerebrale.
Sursa de vitamine si antioxidanti - spirulina contine de 58 de ori mai mult fier decat spanacul crud, iar aceasta este o varianta organica mult mai usor asimilabila de organism. Alaturi de fier, acest superaliment este si cea mai bogata sursa de antioxidanti ce tin sub control efectul devastator al radicalilor liberi. Intr-o singura pastila de spirulina sunt continuti toti antioxidantii descoperiti pana in momentul actual precum zincul, manganul, cupru, seleniu, vitaminele B1 si B6, vitamina E si beta-carotenul.
Mentinerea greutatii ideale - spirulina poate fi folosita inclusiv in curele pentru slabit datorita efectului sau de mentinere a starii de satietate si suprimare a apetitului. Fiind extrem de bogata in proteine (aminoacizi), spirulina potoleste starea de foame si face posibila mentinerea unei diete sarace in calorii fara a afecta nivelul de energie de peste zi. Spirulina nu contine grasime, ci doar in jur de 30 de calorii pentru doza zilnica recomandata.
Spirulina este poate cel mai vechi aliment de pe planeta si se consuma sub forma de alge deshidratate ce au o rata de digestie de 95%, ceea ce inseamna ca este excelenta pentru sistemul digestiv (cele mai multe alimente au o rata de digestie de pana la 20%). Consumata drept supliment sub forma de prafuri sau pastile imediat dupa masa, spirulina regleaza PH-ul organismului, da o stare de satietate, creste nivelul de energie si protejeaza impotriva radicalilor liberi.